VIDSTE DU DET HELLER IKKE?
I grøftekanten findes en lille blomst, der indeholder nogle spændende hemmeligheder, som fortjener at blive fortalt igen og igen. Så det vil jeg gøre her. Det bliver med hjælp fra Naturhistorisk Museum, der har den sødeste fortælling om den lille blå blomst.
Jeg har altid haft et lille crush på ‘Cikorie’ blomsten. Den yndige seje plante, der kæmper sig op alle mulige og umulige steder. Den er smuk i buketter og den er smuk når den står i grøftekanten og svejer i sommerens lune vind. I går aftes fik jeg så den ide at Google den. De fleste af os ræser forbi den på landevejene. Men faktisk har den en historie, der fortjener at blive fortalt, som jeg ikke anede noget om. Den handler om vores oldeforældre, om krigen og om at indeholde stoffer, der kan beskytte mod forgiftning.
Her er et lille forklaring, jeg fandt på Statens Naturhistoriske Museum… Vidste du det?
“Under Anden Verdenskrig kunne man ikke vælte sig i café latte på de smarte caféer, senseo-kaffe på kontoret og den klassiske fire timer gamle økologiske Merrild på kaffekanden i køkkenet. I 1944 havde Danmark været besat i fire år, og selv om der på dette tidspunkt var lys for enden af tunnelen, kom der ikke både med kaffebønner forbi. Det må have været hårdt. Hovedpine, træthed, depressioner og almindelig uoplagthed må have været dagens uorden. Men for den minoritet af Danmarks befolkning, der gerne drikker kaffe ”without coffee in” var der heldigvis et alternativ, nemlig cikorie. Siden gammel tid har man nemlig vidst, at roden af cikorie kan brændes, males i små stykker og derefter opløses i kogende vand. Det giver en lidt bitter, brun drik, som man i mangel af bedre kan forveksle med kaffe. Da kaffebønner før i tiden var meget dyre, valgte mange at fortynde kaffen med cikorie og sukkerroer, og der var ligefrem en industri, der tjente gode penge på at fremstille denne kaffeerstatning.
Cikorie har siden oldtiden været et mirakelmiddel mod alskens sygdomme. I mange tilfælde har den selvfølgelig ikke virket overhovedet, men i andre tilfælde kan der faktisk have været noget om snakken. Roden indeholder nemlig stoffet esculetin, som kan beskytte leveren mod forgiftning. Endvidere indeholder cikorieroden sukkerstoffet inulin, som virker gavnligt på fordøjelsen. Derudover er bladene af cikorie faktisk ganske velsmagende, og de bruges i salater, som kål m.m.
I landbruget er cikorie en stadigt mere populær efterafgrøde, idet den bl.a. kan forebygge og endog bekæmpe indvoldsorm hos kreaturer, ligesom den lange pælerod trækker en mængde værdifulde mineraler op til jordoverfladen.”
Det er da meget sjov læsning, og godt lige at fortælle de andre i bilen om, når blæser forbi den med 90 kmt.
Du kan læse mere om ‘Cikorie’ her
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!